Segítség

 

 


Bucsu közlekedési emlékhely
Általános ismertető:

Bucsu megállóhely korábbi felvételi épülete, az egykori 21-es számú Szombathely-Pinkafő szárnyvonalon található. Az 1888-ban megnyitott vasútvonalat az 1920-as trianoni békeszerződés utáni új határvonal magyar szempontból a legkevésbé kedvező módon metszette. Így a határátmenet 1948-as megszűnése után magyar oldalon a mozdonyvontatású szerelvények Torony állomástól Bucsu megállóhelyig toltmenetben közlekedtek, egészen a vonal 1960-as felszámolásig. Ezen a vonalon található – a gyalogos hídként ma is üzemben lévő -  szombathelyi Perint-híd, melyet a menekülő német csapatok robbantottak fel 1945-ben. A későbbi helyreállításkor az eredeti híd nyugati oldalát levágták, s egy ideiglenes pótlással üzemelt 1960-ig.

A vasúti töltés az emlékhelytől a határig kivehető – Szombathely felé pedig több helyen még teljesen megvan, tekintve, hogy itt néhol magas töltésen haladt a vonal -, az országhatár irányában 1976-ig egy másik őrház is állt („Virág ház”). A vonal osztrák oldala részint használatban van, a pálya Rohoncig megvan, menetrendszerinti személyforgalom azonban csak Felsőőrig van; kisebb szakaszon pedig múzeumvasút közlekedik.


Megközelítés személygépkocsival:

Szombathely felől érkezve a 89-es úton Bucsu irányába haladva jobbra, a bucsui leágazásnál található.

Megközelítés tömegközlekedéssel:

Szabadtéri emlékhely közvetlen közelében távolsági autóbusz-megállóhely található (bucsui elágazás), ahova a Bucsura, ill. részint Felsőcsatárra közlekedő járatokkal lehet eljutni.

Megközelítés gyalogosan:

Szombathely felől a régi római vízvezeték nyomvonalát követve is eljuthatunk ide; ill. választhatjuk a Sé-Torony-Dozmat belső utat is.


Cím: Bucsu


Kapcsolódó képgaléria:

Kapcsolódó látnivalók:

Rum vasúti emlékhely, az egykori Szombathely-Rum 918-as számú vonal végállomásán. Nagyrákosi völgyhíd.


  
honlapkészítés