Segítség

 

 


Velem - Vizimalom
Általános ismertető:

A Kőszegszerdahely házaival határos, de Velemhez tartozó zsúpfedeles, boronafalú, kétkerekes malmot az 1568-as összeírásban említették először, 1715-ben már a Sibrik-uradalom tulajdonát képezte, s utolsó molnárai - egyben névadói - a Schulterek voltak. A legendák szerint egy alkalommal Savanyú Jóska, a híres bakonyi betyár is felbukkant itt.

Az 1919-ben lebontott, s hamarosan kőből újjáépített, majd emelettel bővített, s e végső formájában mára – melléképületei (molnárház, pajta, istálló) együtt - helyreállított műemlék épület jelenleg múzeumként funkcionál. Ugyan az utóbbi évtizedekben, az 1951-es államosítást követően csak rövid ideig működött, gabona őrlésére ma is képes. A működéshez szükséges energiát a Szerdahelyi-patak biztosítja, de a közel száz éves Wohanka-féle motornak köszönhetően a nyári, vízhiányos időszakban is működtethető a malom.

A többnyire fából készült eszközöket bemutató múzeumban jól látható és megérthető a teljes őrlési folyamat, megfigyelhetők annak szakaszai és eszközei, a bemutatóhely hűen őrzi a magyar visszaöntéses malom hagyományát.Cím: Velem
Rákóczi u. 1.

Nyitvatartás:

Május 1. és október 31. között 10-18 óráig.


Kapcsolódó képgaléria:

  
honlapkészítés