Segítség

 

 


Peruska Mária emlékhely
Általános ismertető:

A Peruska Mária kegyhely Kőszeg, és három, horvátok lakta lakta település – Horvátzsidány, Kiszsidány, Peresznye – határában fekszik. Ez a terülte korábban a peresznyei gróf tulajdona volt. A kegyhely legendája szerint a peresznyei gróf, gróf Berchtold Lipót - aki az I. Világháború idején az Osztrák-Magyar Monarchia külügyminiszteri posztját töltötte be - az édesapjával vadászaton vett rész a tömördi erdőben a Mária képtől kb. 3 kilométerre. Az ekkor 3 éves grófi sarj elveszett a vadászaton és három nap múlva épen és egészségesen találták meg a tölgyfa alatt, melyen a Mária kép függött. Ettől a naptól fogva a köszönet és hála jeléül a gróf rendeletbe adta, hogy minden évben, ezen a napon – szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján -, hálaadó szentmise szolgáltassék.
1950-től a búcsújárás teljesen megszűnt, a kivágásra ítélt tölgyfát ugyanakkor sikerült megmenteni. A Peruska Mária zarándokhely 1980 óta a ismét fogadhatja híveit - Sárvári István erdész, országgyűlési képviselőnek köszönhetően. 1994-ben felépült a kis kápolna Szent Hubertus és Szűz Mária tiszteletére, a hívek adományából.
Minden év június első vasárnapján a vadászok, erdészek, július első vasárnapján a tűzoltók, kéményseprők, vámosok, határőrök, a honvédség, rendőrség, augusztusban Havasboldogasszony napján pedig a fiatalok, illetve a Szűzanya tisztelői tartják itt háromnyelvű zarándoklatukat.


Megközelítés személygépkocsival:

Kőszeg irányából Horvátzsidány felé haladva közelíthető meg (még a település elérése előtt, a Mária-kápolna után jobbra kell fordulni, majd a Józsefmajor mellett elhaladva jódarabig kocsival is járható az út. Ezt követően gyalog közelíthető meg a kegyhely, egy 15-20 perces séta keretében. Megközelíthető továbbá Szombathely-Csepreg irányából is, ahol a csepregi szőlőhegy előtt, Kincsédpusztánál a régi tömördi országútra kell ráfordulni. Ezt követően jobbra fordulva a piros turistautat kell elérni, melyen nyugat felé haladva érhető el a kegyhely. (Ez a megközelítés is csak részint lehetséges személygépkocsival.)

Megközelítés tömegközlekedéssel:

Fentieket figyelembe véve Horvátzsidány, vagy Csepreg lehet a kiindulópontunk, mindkét település autóbusszal közelíthető meg.

Megközelítés gyalogosan:

A kegyhely megközelítése a fentebbiek szerint elsősorban gyalogosan lehetséges, a piros túraútvonal leágazásában fekszik.


Cím: Horvátzsidány


Nyitvatartás:

Szabadon látogatható.


Kapcsolódó képgaléria:

Kapcsolódó látnivalók:

Vasvári Szent Kút, érdemes lehet a felkeresésre továbbá a váti kápolna, a kemestaródfai Miród-forrás, a gencsapáti Szentkút, a Cicelle templom Zsennye határában, a Mária Kápolna Csörötneken.


  
honlapkészítés