Segítség

 

 


Vasvár - Domonkos-kolostor
Általános ismertető:

A domonkosokat a hagyomány szerint IV. Béla király telepítette le Vasváron a XII. századba. A templom és a kolostor zárt négyszöget alkotó mai tömbje részben megőrizte a középkori falazatot és hozzá tartozó nyílásrendszert, így ez Magyarország legrégebbi, ma is álló koldulórendi kolostora. A templom közelmúltbéli felújításai az eredeti középkori állapotot igyekeztek rekonstruálni, az e szellemben felújított épületegyüttes külső képe egész Közép-Európában egyedülálló. Az épületegyüttes belseje 18-19. századi formákat mutat, a templom berendezése részben barokk, részben 19. századi, javarészt domonkos jellegű. Értékesek a főoltár 18. század elején készült szobrai, a szószék és a barokk orgonaszekrény. A Mária-oltáron álló rokokó kegyszobor a vasvári búcsújárás központi kultusztárgya.
A kolostorépületben ma plébánia, zarándokszállás, üzletek, közintézmények és múzeum működik. A múzeumban a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény, és a Vas vármegye középkori történetét bemutató kiállítás tekinthető meg.


Megközelítés személygépkocsival:

A Vasvári Múzeum megközelíthető a város főtere felől (Kossuth u. 3.).


Cím: Vasvár
Március 15. tér 4.

Nyitvatartás: Május 1-augusztus 31-ig hétköznap hétfő kivételével 10-18 óráig, szombaton és vasárnap 14-18 óráig Szeptember 1-től április 30-ig hétköznap, hétfő kivételével 9-16 óráig

Telefon:

94/573-220; Drimmer László közművelődési munkatárs: 06-20/492-19-42Honlap: Honlap Kapcsolódó képgaléria:

  
honlapkészítés