Segítség

 

 


Bérbaltavár - Őslénytani kiállítás
Általános ismertető:

Régóta ismert, hogy Bérbaltavár területe 7- 8 millió éves ősállatcsontokat rejt. 1860 óta legalább hat jelentős ásatást végeztek a területen, s a leletek nemzetközileg ismertté tették a település nevét. Az ásatások során számos ősállat-faj (több mint 30 gerinces, 17 kagyló- és csigafaj) maradványai kerültek felszínre (kardfogú tigris, kapafogú őselefánt, orrszarvú, őszsiráf, háromujjú ősló, mamut stb.), mely leletek részben a szombathelyi és vasvári múzeumokba, részben meghatározó nemzetközi gyűjteményekbe (pl. Bécsi Természettudományi Múzeum, British Museum) kerültek. A 2000 nyarán, amerikai-magyar tudományos együttműködés keretében lezajlott legújabb, átfogó kutatás és azóta tartó feldolgozás során megtörtént a lelőhely mai kor színvonalának megfelelő feltárása, s az előkerült csonttöredékről digitális fotóarchívum készült. Az idők során nem mindig jelentőségének megfelelően kezelt terület 2000 óta Kordos László professzor tulajdona.

Habár a különböző ásatások leletanyagából a községben szinte semmi nem maradt, 2005-ben civil kezdeményezéssel állandó kiállítást hoztak létre a falu régi iskolájában, melyben különböző gyűjtőktől és múzeumoktól visszakapott darabok, illetve egy kardfogú tigris és egy kavicsemlős életnagyságú szobra tekinthető meg.


Megközelítés személygépkocsival:

Fő utcán, információs tábla jelzi a helyet, a kiállítóhely szomszédságában található a kardfogú tigrisszobor, s attól kb. 300 méterre a Hegy utcában lelőhely.


Cím: Bérbaltavár
Rákóczi u. 78.

Nyitvatartás:

Bejelentkezésre.Telefon:

Varga Viktória 30/690-4561 Rákóczi u. 10/A

Kapcsolódó képgaléria:

  
honlapkészítés