Vasi vidék kincsestára

Segítség

 

 


Dr. Lenarsich Imre Helytörténeti Gyűjtemény – Nyőgér


"Ne akard az egész világot lefotózni! Csak egy kis részét, a legszebbet!"


Általános ismertető:

Dr. Lenarsich Imre (1882-1966) egykori nyőgéri plébános hagyatéka Nyőgéren tekinthető meg, a Petőfi Sándor utca 56. sz. alatti, önkormányzati tulajdonú épületben. Dr. Lenarsich Imre 1882. november 13-án született a muravidéki Felsőcsalogányon (ma: Gornji Slaveči, Szlovénia). A család tagjai már évszázadok óta a molnármesterséget folytatták; a család két ága – a Lenarsich és a Rogán – szlovén nemzetiségű, a történelmi Vas vármegyében honos „régi magyar nemes család” volt. Az alapítvány névadója 1902-ben érettségizett Szombathelyen, a Premontrei Rendi Katolikus Főgimnáziumban, majd tanulmányait a Püspöki Hittudományi Főiskolán folytatta. (Később a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem Jog- és Államtudományi karán doktorált.) 1913-ban kapta első plébánosi megbízatását a háromnyelvű Alsószölnökön, ahol az első világháború alatt lengyel katonák pasztorizációját is végezte, és ahol a szlovént tette a plébánia hivatalos nyelvévé. 1924-től a nyőgéri Szent Imre Plébánia plébánosa. Az 1940-es évekre a Vas Vármegye és Szombathely Város Közművelődési Egyesület fényképművészeti szakosztályának aktív tagja, aki fotóművészeti tevékenységéért számos díjban is részesült. Alapvetően a Dr. Lenarsich Imre által készített fotóanyag képezi a nyőgéri helytörténeti múzeum gerincét, melyek nem csupán fotótörténeti, de egyben falutörténeti dokumentumokat is jelentenek, hiszen megörökítik a múlt század eleji Nyőgér mindennapjait. Kb. 3200 db különböző méretű, fekete-fehér és színes, cellulóz-nitrát, ill. üveg hordozójú archív fotónegatív, és mintegy 1500 darab archív és napjainkban előhívott pozitív kép van a helytörténeti gyűjteményt létrehozó alapítvány birtokában. Ezekből tekinthetünk meg egy igényes vállalkozást a nyőgéri kiállítóteremben. A kiállítás jellegét tekintve egyedülállónak mondható, témájában és az ábrázolt korszakot tekintve talán a kapornaki (Krplivnik) gyűjtemény, a Könye-család hagyatéka áll legközelebb.

###############################################

Megközelítés személygépkocsival:

a 84-es és 87-es utakat Sárvár-Hegyközség és Kám között összekötő út mellett fekszik, Nyőgér, Petőfi Sándor u. 56. sz. alatt.

Megközelítés tömegközlekedéssel:

a Volán járatai a települést Sárvárral és Kámmal kötik össze; a legközelebbi vasútállomás Sárváron található.

Megközelítés gyalogosan:

a település közelében, attól keletre halad el az országos Kék Túra útvonala is.


Cím: Nyögér
Petőfi Sándor u. 56.

Nyitvatartás:

A helytörténeti gyűjtemény látogatható május 1. és november 5 között, vasárnaponként 15-16h között. Az ezen kívüli időpontokhoz előzetes bejelentkezés szükséges (+36 94 412 051).Telefon:

+36 94 412 051

Kapcsolódó képgaléria:

A

Kapcsolódó látnivalók:

Amennyiben Dr. Lenarsich Imre fotógyűjteménye felkeltette érdeklődését, érdemes ellátogatnia Kapornakra (Krplivnik) is, ahol a Skerlák-házban megtekinthetők a Könye család fotói, melyek gyakorlatilag ugyanebből az időszakból, a XX. század elejéről származnak. Érdekesség, hogy mindkét egykori fotográfus saját településének életét örökítette meg fotóin, így Vas megye két, egymástól távol lévő településéről őrződött meg, egymástól függetlenül a múlt néhány jellegzetes darabja. A közeli látnivalók közül felkeresésre érdemesek a Farkas-erdő emlékei.


  
honlapkészítés