Segítség

 

 


Berzsenyi Dániel Emlékház
Általános ismertető:

A községben neves szülöttjének Berzsenyi Dánielnek (1776 - Nikla, 1836) szülőháza az 1750-es évek környékén épült, rajta 1876-ban helyeztek el emléktáblát. Ma a költő emlékmúzeuma (egyben Vas megye legrégebbi és legismertebb irodalmi emlékhelye) és községi könyvtár található benne. A berendezett kiállítás Berzsenyi életét és életművét mutatja be, de a korabeli berendezési tárgyak és eszközök révén ízelítőt nyújt a XVIII. századi középnemesi életformáról is.

A szobában és a konyhában néhány használati tárgya, családi bútorok, könyvek, képek és egyéb dokumentumok láthatók. Az épület külső falán a költő születésének 100. évfordulóján, 1876-ban emléktáblát helyeztek el. Az emlékmúzeum mellett, az egyik helyiségben a községi könyvtár kapott helyet.

Az épület előterébe lépve jobbra található a könyvtár, szemben a két helyiségből álló emlékmúzeum. A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Savaria Múzeum munkatársai által 2003-ban újrarendezett állandó kiállítás mottója: „...feloldhatatlan kötelékek vannak azon földhez, mely az én szebb korom napjait látta.”.

(vö. http://epa.oszk.hu/00000/00001/00024/pdf/ITK_EPA00001_1893_03_257-283.pdf)

A szemben fekvő L-alakú konyha korbeli használati eszközökkel és bútorokkal berendezetett, és korabeli hangulatot áraszt. A balra nyíló szobában a költőt idéző tárgyakon, könyveken, kéziratokon, valamint a család dokumentumain keresztül idéződik meg Berzsenyi gyermek- és ifjúkora, illetve sömjéni fiatalházas évei.

„Tájak-korok-múzeumok” bélyegzőhely (http://www.turabazis.hu/tkmbelyegzok.php)

A „Vas Megyei Irodalmi Út ” tematikus program állomása


Megközelítés személygépkocsival:

A 84-es főút, amelyről Borgátánál letérve kb. 4 km, Celldömölktől (Alsóságon és Kemeneskápolnán vagy Izsákfán át) 13 km.

Megközelítés tömegközlekedéssel:

Autóbusz Celldömölkről, Jánosházáról közvetlenül, egy átszállással Sárvárról.


Cím: 9554 Egyházashetye
Berzsenyi D. u. 1.

Nyitvatartás:

Az épület egész évben látogatható. Az épületet kérésre kinyitja Téglás Lajosné (Berzsenyi út 38., negyedik ház a szülőháztól). Előzetes bejelentkezés: Tel.: +36 (95) 472-004, mail: hetyephiv@mail.globonet.hu. Belépődíj 200 Ft., diákoknak 150 Ft.Telefon:

+36 (95) 472-004


E-mail: hetyephiv@mail.globonet.hu Kapcsolódó képgaléria:
Kapcsolódó látnivalók:

Irodalmi emlékhelyek Vas megyében (Csönge, Duka, Ostffyasszonyfa, Zsennye, Kemenesmihányfa, Kemenessömjén stb.)


  
honlapkészítés