Vasi vidék kincsestára

Segítség

 

 


Harasztifalu Völgyes Ferenc Helytörténeti Gyűjtemény
Általános ismertető:

A XIX. századi műemlék jellegű egykori iskolaépületben berendezett kiállítás a község szülöttének és helytörténészének nevét viseli. Az egykori tanító által összegyűjtött tárgyakból összeállított falugyűjtemény (mintegy 200 tárgy és 100 dokumentum, eredeti archív felvételek és azok másolatai) anyagának bázisán, de újabb gyűjtőmunka eredményeit is feldolgozva, s  a Kapornaki Tájház tabló és dobogórendszerének mintájára jött létre a kiállítás 2002-ben.

A legszebb kiállítási tárggyá az a vakkeretben porosodó, vastagon szennyezett olajfestmény vált, mely ismeretlen mester XVIII. századi alkotásaként a három segítő szentet: Szt. Antalt, Szt. Mihályt és Szt. Flóriánt ábrázolja, mely egykor a templom sekrestyéjéből került a gyűjtemény kebelébe.

A kiállítási anyag tartalma: a népi fazekasság, a vasművesség tárgyai, a gazdasági élet, a kender- és lenfeldolgozás eszközanyaga, népművészet, tűzoltósági emlékek, első világháborús emlékek, az iskolához kapcsolható tárgyak és dokumentumok, a vallásosság emlékei, illetve a gyűjtemény névadójával kapcsolatos fényképek és dokumentumok.

Az épület előtti fafaragású figyelemfelhívó tábla Sióinger Miklósnak, a népművészet mesterének munkája.


Megközelítés személygépkocsival:

Szombathelytől délre a 86-os útról Egyházasrádóc felé, vagy Körmendtől nyugatra a 8-as főútról Ják fél letérve.

Megközelítés tömegközlekedéssel:

Autóbusszal Szombathelyről, Körmendről, Jákról, Egyházasrádócról közvetlenül elérhető.


Cím: Harasztifalu
Fő u.48.

Nyitvatartás:

Előzetes bejelentkezés alapján látogatható.Telefon:

(36) 94 528-003 (Rádóckölked - körjegyzőség)

Kapcsolódó képgaléria:

  
honlapkészítés