Vasi vidék kincsestára

Segítség

 

 


Kapornak (Krplivnik) - Helytörténeti gyűjtemény
Általános ismertető:

Kapornak (Krplivnik) szlovéniai település Muraszombattól 30 km-re északra található, közvetlen a magyar határ mellett – a település néprajzilag az Őrség része. A trianoni békeszerződésig Vas megye Szentgotthárdi járáshoz tartozott, 1919-ben rövid ideig a Vendvidéki Köztársaság birtokolta, majd a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság ill. Jugoszlávia része lett – 1941 és 1945 között pedig ismét Magyarországhoz tartozott.
Kapornak 6. szám alatt található a település néprajzi gyűjteménye, mely a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet és Hodos-Salovci Magyar Nemzeti Önigazgatási Közössége kezdeményezésére jött létre. A kiállítás Skerlák Sándor kapornaki gazda XX. sz elején saját készítésű téglából épített házában kapott helyet, ahol a Skerlák mellett a Könye család hagyatéka kapott elhelyezést.


Megközelítés személygépkocsival:

Bajánsenye – Hodos határátkelő felől érkezve a 232. sz. úton – Hodos község után balra fordulva a 724. sz. útra az első település Kapornak (Krplivnik). A helytörténeti gyűjteményt tábla jelzi.

Megközelítés tömegközlekedéssel:

A település a magyar-szlovén vasút hodosi állomása közelében fekszik, melyet naponta 10 alkalommal induló személyvonat köt össze Zalaegerszeggel. Az állomás a Budapest-Ljubjana közt közlekedő Citadella nemzetközi gyorsvonatnak is megállóhelye.

Megközelítés gyalogosan:

A környék a Goricko nemzeti park része, mely túrázásokra is kitűnő lehetőséget kínál.


Cím:


Nyitvatartás:

A helytörténeti gyűjtemény otthonául szolgáló Skerlák-háznak nincs külön nyitvatartása, azt kérésre nyitják ki. A kulcs az utca túloldalán lévő házban található, a házigazdák készségesen nyújtanak segítséget a gyűjteménnyel kapcsolatos információkat illetően. (Természetesen beszélnek magyarul.)Honlap: Honlap Kapcsolódó képgaléria:
Kapcsolódó látnivalók:

Amennyiben a Skerlák-ház fotógyűjteménye felkeltette érdeklődését, érdemes ellátogatnia Nyőgérre is, ahol a Lenarsich-gyűjtemény fotói gyakorlatilag ugyanebből az időszakból, a XX. század elejéről származnak. Érdekesség, hogy mindkét egykori fotográfus saját településének életét örökítette meg fotóin, így Vas megye két, egymástól távol lévő településéről őrződött meg, egymástól függetlenül a múlt néhány jellegzetes darabja.


Kapcsolódó dokumentum:
Kapornak helytörténeti gyűjtemény szöveges melléklete.pdf
Fájlméret: 33 kB
Fájltípus: application/pdf
Feltöltve: 2011.1.9
  
honlapkészítés