Vasi vidék kincsestára

Segítség

 

 


Őriszentpéter - Szikszay Edit Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény
Általános ismertető:

A Szikszay Edit Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény Őriszentpéter központjában található, a helyi Művelődési Ház és Városi Könyvtár tetőterében. A kiállítás rendkívül igényesen berendezett, emellett nagymértékben tág nyitvatartással érhető el (ld. a praktikus információk alatt írtakat).

Gellért Károlyné Kőszegen végzett líceumot, Pápán tanítóképzőt, Pécsett tanárképző főiskolát. 1961-től előbb iskolai gyűjteményt, majd muzeológusok - így Szentléleki Tihamér, Bárdosdi János, Bándi Gábor bíztatására - falugyűjteményt hozott létre. Tehetséggel és jó érzékkel gyűjtötte a népi kultúra tárgyait, az Őrség szellemi értékeit. Az általa megmentett tárgyak száma csaknem ezerre tehető. 1964-ben pályaműként elkészítette az „Őrségi Gyűjtemény leírását” is, melyből az egyes tárgyak élettörténete is kiolvasható.A nevét viselő kiállítóhelyen az általa évtizedeken keresztül szorgalmasan gyűjtött tárgyak felhasználásával készült a kiállítás.


Megközelítés személygépkocsival:

Őriszentpéternél központjában található; a 8-as főút (észak) felől érkezve a város közepén lévő körforgalmat az első kijáratnál jobbra elhagyva, az út bal oldalán található a Művelődési Ház épülete.

Megközelítés tömegközlekedéssel:

A településnek busszal Szombathely, Körmend irányába van közvetlen összeköttetése, míg Zala megye irányába Zalalövő, Zalaegerszeg viszonylatban közlekednek közvetlen járatok. A településnek a magyar-szlovén vasútvonalon saját állomása van, melyet naponta 10 alkalommal induló személyvonat köt össze Zalaegerszeggel, valamint a Citadella nemzetközi gyorsvonat (Budapest-Ljubjana) is érinti.

Megközelítés gyalogosan:

Az Őrségi Nemzeti Park része, a települést a kék túra útvonala is érinti.


Cím: Őriszentpéter


Nyitvatartás:

A gyűjtemény a Művelődési Házban és Városi Könyvtárban kapott helyet, ennek megfelelően annak nyitvatartási idejében látogatható. Hétfő és vasárnap szünnap, kedden és csütörtökön 10-20h-ig, szerdán 10h-tól 16h-ig, pénteken és szombaton pedig 14h-22h(!)-ig látogatható.


Kapcsolódó képgaléria:

Kapcsolódó látnivalók:

Érdemes felkeresni a környéken található egyéb látnivalókat is – így mindenekelőtt a Szalafő pityerszeri népi műemlékegyüttest, valamint az ott található fényképkiállítást; Őriszentpéter Árpád-kori templomát, és a mellette elhelyezkedő téglaégetőt és Csörgőalma Gyümölcsöskertet.


Kapcsolódó dokumentum:
Szikszay Edit Helytörténeti Gyűjtemény mellékletei.pdf
Fájlméret: 39 kB
Fájltípus: application/pdf
Feltöltve: 2011.1.9
  
honlapkészítés