Vasi vidék kincsestára

Segítség

 

 


Jáki Helytörténeti Gyűjtemény
Általános ismertető:

A Jáki Helytörténeti Múzeum kiállítása 2001. szeptember 28-án nyílt meg Jákon, az ún. Apáti ház épületében. Az épület egyházi tulajdonban van, de helyreállítását az Országos Műemlékvédelmi Hivatal végeztette el. A felújított épület nem felejtette el múltját: a padlózatba épített kövek mutatják a helyén állt egykori Árpádkori torony elhelyezkedését, a fapadlózatba - eltérő mintázatú fapadlóval - beépítették a ház legelső, 18.századi alaprajzát, a helyiségek falfestése pedig az eredeti festés-maradványok alapján készült.

A bejáraton belépve, az első teremben látható tablók, fotók és szövegek a kiállításról és a házról tájékoztatnak. A második teremben négy tabló és egy tárló látható. A tablókon a Ják-nemzetség története, 11-12. századi építkezései, Pornó-Jákimonostori főága birtokainak elhelyezkedését ábrázoló korabeli térképmásolatok, illetve a templomdomb 12. századi állapotai jelennek meg. A tárlóban a régészeti leletek találhatók (cserépdarabok, érmék feliratok). A harmadik terem öt tablóján zömmel az apátsági templom építésének fázisai szerepelnek sok fotóval és a templom felszenteléséről tudósító oklevél másolatával.

A negyedik terem tablóin az apátság 16-17. századi változásai és az apátság allódiumai láthatók, valamint a ház melletti hulladékgödrök és vermek leletei, régészeti rajzai, illetve az apátság 18. századi állapotát ábrázoló dokumentumok. Az ötödik anyagának többségét a templom melletti temető régészeti feltárásának dokumentumai és leletei teszik ki (párták, mentegombok, övcsatok, illetve búcsújárásokból származó érmék, olvasók, keresztek). A terem utolsó tablójának fotóin a falu új, 18. századi temetőjének kápolnája, és jelentősebb síremlékei láthatók.

A múzeum legnagyobb, központi helyiségének, az ebédlőnek a legértékesebb darabja egy 18. századi porcelán kályha, a bútorokat úgy vásárolták vagy adományként kerültek ide. A falon két festmény reprodukciója (Batthyány Ignác és Wenckheim Frigyes apátok portréi).

Az utolsó terem a falu történetét mutatja be: Ják régészeti lelőhelyei térképeken, régészeti leleteinek információi, a falu legrégibb épületeinek fotói, a kastély bemutatása, a jáki fazekasság emlékei, valamint egykori és mai jákiak fotói.


Megközelítés személygépkocsival:

Szombathelytől délre a 86-os útról Balogunyomnál letérve, vagy a Kömendi út végén levő körforgalomnál Újperinten át egyenesen (a várostól 13 km).

Megközelítés tömegközlekedéssel:

Autóbusszal Szombathelyről, Körmendről, Egyházasrádócról közvetlenül elérhető.


Cím: 9798 Ják
Szabadnép út 16-20

Nyitvatartás:

Nyitvatartás a nyári szezonbanTelefon:

94/356-014 és 94/356-217

Kapcsolódó képgaléria:
Kapcsolódó látnivalók:

Jáki templom


  
honlapkészítés